Love O2O (2016) Chinese Drama Review

Misaki PureBlood | Sunday, June 04, 2017 | | | 3 Whisper so far

Kyaaaaaaa!!! Just writing about this drama make me scream so bad!!! Ignore my fangirl part. Currently and officially I have been Yang Yang fans <3 If you are curious who is Yang Yang. He is the guy in the picture above.

I watch one of this drama recently and it was so good!!!! Like I said, it was so good!!! It makes your days feel so fluffy, sweet, romance, all of your day dreaming something which is not possible. The content, the sugar of love, cheesy romance provide make it feels like the whole of your body is wrapping by sweet cotton candy <3 Kyaaaaaa!!! 

GENRE: Romance, Youth, School Life, Fantasy (in game)

EPISODE: 30 episodes

STATUS: Finish

RATED BY ME: 5/5 (because it make my heart fluttering all the time)



So, the drama is basically like the title of my post: Love O2O is the drama version are based on the novel written by Gu Man. I did read the manhua version: Just One Smile is Very Alluring which is from the same author. Since the manhua is still updating (English) so I have to wait for it and I really cannot wait, so I watch the drama which from the comment of viewers, this drama follow the plot written in the novels. Yeah, there is no regret watching this drama even though the heroin a little bit stiff (for me and some of the viewers) instead I feel regret not watching this when they broadcast it =.= 

Owh, before I forgot. There is also a movie version of this one called: One Smile is Very Alluring (which I didn't watch). I prefer the drama over the movie (say someone who didn't even watch the movie) :P

LOVE O2O SYNOPSIS:

Bei Wei Wei, the heroin act by Zheng Shuang is the Computer Science Goddess (which means, she is so freaking beautiful) and she is also doing great and excel in her studies. She also a gamer using IGN (in game name), Luwei Weiwei in the online role-playing game (MMORPG) called a Chinese Ghost Story. When she was dumped and divorced by her online husband Zhenshui Wuxiang, she gets approved by the number one ranking player Yixiao Naihe who suggested that they get married so they both can participate in a couple competition within the game. After they get married, a lot of obstacles that both of them gone through in game and in a real life. They go through the adventure together in the game.

However, Wei Wei never expected the real identity of her online husband to be her college senior-same course with her, Xiao Nai act by Yang Yang. He is the most popular guy in the college which is good in academy and sports (basketball). Not only that, he is handsome of course. That is the reason why he got so many fans. Before Wei Wei discovers the truth, she already develops a feeling towards Xiao Nai and after they declared couple in real life, together they overcome obstacles which try to ruin their career and relationship.

  

From left to right: Scene in the game & scene in real life

The exact scene!!!! Make me kyaaaaaa!!! all the time!!!! Feels like it was a destined pair staring at each others, smile, so innocent and pure <3

I recommend you guys to try and watch this drama!!! It was so good and relieve your stress and you might be one of Yang Yang fans just like me XD (eyyyyy... Yang Yang is my love.. I mean fans love) XD

Both of them are so innocent, so cute, so perfect, so cute, so nice!!! and he is so overprotective!!! so romantic!!! stalker!! arghh I cannot describe it, but you cannot find this kind of girls and boys like this right now.. I mean innocent like this <3 I love it... (especially when my heart are not that good) awwwwwwww~ I wish I can fall in ove innocently and fated like this.. Ouchie that's hurt~ Ahahahaahahahaha.. (laugh laugh laugh to pretend you are not hurt by your own hurt, idiot) XD

If you are curious whether the game they play in the drama is real or not. I would like to say that IT WAS REAL!!! I have never try to play it and I don't know whether this game available or not in Malaysia. It was in Chinese version though. 


Game: A Chinese Ghost Story | 新倩女幽魂

I'm going to show you the trailer for Love O2O Chinese drama that might pique your interest.


Next, the ost!!! Yang Yang sings it!!! Prepare your heart ladies!!! KYAAAAAAA!!!!!!!! MY CRUSH!!!!!! 


So, what did you think?????? Curious??? Come on.... if you are that curious, I suggest for you: go grab a popcorn and watch this drama!!! Go now~ go go... ^^ 


SAYONARA~ SWEET DREAM MY FUTURE SOULMATE WHICH I DON'T KNOW IF I HAVE OR NOT IN THIS WORLD XD

Love Story of Red Riding Hood (Part 4)

Misaki PureBlood | Friday, April 07, 2017 | | 8 Whisper so far

"Kaylie, awak o.k? Muka awak" belum sempat Zayn menghabiskan kata-katanya, Kaylie jatuh rebah. Nasiblah, Zayn sempat menyambut badan Kaylie dari  jatuh ke atas tanah.

Zayn P.O.V

Kaylie berada dalam pangkuan aku diam, tenang. Aku nak kejut, tapi risau pula kalau-kalau Kaylie terkejut tengok aku ni. 

Rambut Kaylie perlahan-lahan aku usap, lembut. Serius cantik, warna rambut koko, lembut sangat macam rambut baby. Bulu mata Kaylie halus warna koko, pipi yang kemerah-merahan aku cubit perlahan. Comel sangat tengok budak ni tidur. Erm, nak kata tidur tu, tak adalah tidur sangat kan, sebab Kaylie 'macam' pengsan sekejap, tadi... Budak ni tak nak juga bangun, memang jadi mangsalah pipi dia ni. 

Cucuk pipi budak serigala nipoke* 

"Ahahahahaha, pipi merah bulat macam ikan buntal," tak dapat aku nak tahan gelak. Habis lupa peristiwa yang menggerunkan tadi. 

"Ermmmmmpphh," aku terdengar keluhan perlahan dari mulut Kaylie. Hah sudah, budak ni dah bangun. Tangan aku yang asyik main poke-poke pipi Kaylie terus gelabah aku tarik. Kaylie buka matanya perlahan-lahan terus memandang tepat pada mata aku. Aku pun tengok ke dalam anak mata Kaylie yang bewarna hazel, sumpah cantik gila. Kenapa lama sangat main tenung-tenung ni. Aku pula yang gelabah. Dah lebih seminit, kenapa Kaylie tak bersuara.

"Owh, sorryI thought you were an angel." Kaylie menggaru-garu kepalanya yang tak gatal sambil bangun dari dakapan aku sambil menepuk-nepuk habuk tanah yang melekat di bajunya.

"I am a what?" Aku pura-pura tak dengar apa yang Kaylie cakap sebentar tadi. Sedangkan, dalam hati ni excited semacam. Erk... tetiba aku rasa macam aku ni pulak yang serigala. Lol.

Kaylie kelihatan menggelabah. Sekejap ke kiri, sekejap ke kanan. Kejap dikuis-kuisnya tanah. Tak sanggup aku nak tengok sebab aku pun rasa malu tiba-tiba. 

Memandangkan hari dah makin gelap, and sebelum semuanya terlambat. Maksud aku sebelum serigala sepupu Kaylie datang secara tiba-tiba lebih baik aku ajak Kaylie balik rumah nenek aku.

Kaylie P.O.V

Mati-mati aku ingatkan angel yang riba aku tadi. Rupanya Zayn. Kenapalah jantung aku berdegup kencang? Sedangkan aku baru pertama kali bertemu dengan Zayn. Esok berapa hari bulan? 16 Mei... Takkanlah...

Bahu aku tiba-tiba ditepuk. Aku pandang Zayn dengan mata yang penuh hairan.

"Why are you looking at me like that? Do I have something on my face? or I looks like an angel you mention just now?" Look at that... He heard what I say to him but pretend not to hear it! He just smirk at me. This guy... Aku dapat rasa muka aku panas, malu. 

"Bukanlah....." apa aku nak cakap ye? Aku tak tahu  apa aku nak cakap sebab Zayn boleh buat lawak  yang sangatlah tak lawak untuk hati kecil macam aku ni. 

Errrmmm....

"Jom ikut saya balik rumah nak?" Zayn bagi cadangan.

Apa budak ni merepek? Balik rumah Zayn? Rumah mana satu? Rumah dengan keluarga dia yang dekat town tu ke? Banyak Hunter kowt. atau... pergi rumah Zayn? I mean rumah dia? takkan berdua je? Ehhhhhhhhhhhhhhh....

Perlu ke? Nak saja aku balas macam tu. "Rumah Zayn?" ermmmm "Rumah awak yang mana satu ni?" Aku dah mula rasa gelabah. "Ahahahahahahahahaha," Zayn ketawa sambil mengusap-ngusap rambutnya. "Apa yang awak fikir ni, cik serigala?" Zayn menggeleng-gelengkan kepalanya.

Zayn tiba-tiba merapatkan dirinya dekat dengan aku. Cuma tinggal seinci je jarak aku dengan Zayn. Dia ni dah kenapa??? "Takkanlah, saya nak bawa awak balik dekat town yang saya tinggal, bahaya kalau awak pergi sana. Takkanlah juga saya nak bawa awak balik rumah saya, nanti dekat situ, awak lagi tak selamat, ahahahahahahaha" Zayn tiba-tiba gelak besar. Apa maksud dia dengan tak selamat? Aku tak faham. Nak tanya, tapi nanti kena ejek pulak. Diamkan sajalah. 

Habis tu, Zayn nak bawa aku balik rumah mana? Hah, sudah. Aku dah pening kepala fikir pasal rumah Zayn dari tadi.

"Jom balik rumah nenek saya" tu saja ayat yang Zayn cakap sebelum tangan aku bersatu dengan tangannya dan kakiku hanya menuruti langkah kaki Zayn. Aku pun tak banyak soal bila Zayn cakap macam tu. Walaupun masih tertanya-tanya.

***
Zayn membawa Kaylie pulang ke rumah neneknya. Dia tahu neneknya tidak seperti orang kampung yang lain. Dia tahu, neneknya akan menjaga Kaylie seperti mana dirinya sendiri. 

"Nenek.. Nenek dah tidur ke?" Kain tirai bilik neneknya diselak.

"Belum lagi, nenek tengah mengait baju musim sejuk." matanya hanya tertumpu pada jarum dan benang untuk dikait. 

Zayn teragak-agak mahu perkenalkan Kaylie kepada neneknya. Dia risau juga neneknya akan menyerang Kaylie. 

"Zayn, kenapa kamu tak balik rumah lagi? Bukankah nenek sudah pesan jangan keluar malam. Kalau serigala terjumpa dengan kamu macam mana?" Dahi neneknya berkerut risaukan cucunya. 

"Eh, siapa di belakang kamu tu?" Nenek Zayn cuba menggapai cermin mata yang ada di atas meja bersebelahan katilnya. "Nenek, sebenarnya "OMG, is that you, Rose? You still look's so young.."

Kaylie kelihatan terkejut apabila nenek Zayn memanggil dirinya Rose. Rose sebenarnya adalah ibu kandungnya. 

"Macammana nenek kenal dengan mama saya?" Kaylie bersuara. 

Nenek mengenyit-ngenyitkan mata. Melihat susuk tubuh manusia yang ada di hadapannya. Rupa gadis di hadapannya seiras dengan Rose sahabatnya waktu kecil. Mungkinkah? 

"Kaylie?" 

"Ya, saya Kaylie? Macammana nenek tahu nama saya dan nama mama saya, Rose?" wajah Kaylie penuh dengan tanda tanya. 

"Erm, nenek dan Kaylie berboraklah. Sebenarnya, Zayn mahu meninggalkan Kaylie di bawah jagaan nenek sebentar kerana abang serigala Kaylie sedang memburu Kaylie. Zayn rasa, rumah nenek paling selamat untuk Kaylie buat masa ni." 

"Zayn kena balik rumah, nanti parent Zayn risau," Zayn terus berlari keluar dari rumah tanpa memandang belakang dan memikirkan waktu senja yang makin gelap. Risau pandangan matanya kurang jelas dan dia mungkin akan menjadi bahan makanan serigala sekiranya tidak berhati-hati. Nenek Zayn menggeleng-gelengkan kepalanya. "Haish, budak ni. Orang tak sempat nak suruh jaga diri. Melulu saja keluar, tak tengok belakang langsung!" Nenek Zayn berleter sendirian sebelum menutup pintu rumahnya dan mengunci rapat.

Nenek Zayn memandang wajah Kaylie yang ada di depannya dengan satu senyuma yang tak lekang dari bibirnya. 

"Hari ni, kita berdua sajalah Kaylie. Sebabnya, budak tu dah balik rumah dia. Bolehlah kita bercerita macam-macam hari ni" kelihatan wajah nenek Zayn yang sangat gembira dan excited. Kaylie mengangguk setuju sambil tersenyum. 

Malam ini, Kaylie tak perlu risaukan keselamatan Zayn, nenek Zayn dan dirinya disebabkan dia berada di kawasan yang selamat bersama dengan nenek yang baru sahaja pertama kali dia jumpa. 

-to be continue-
Nampak gayanya, kali ni Misaki ada ubah gaya penulisan siap ada point of view (p.o.v). Maaflah, saya budak baru belajar. :P Dah macam terlampau romance pulak cerita kali ni. Ermmmmm.. so, macammana sambungan kali ni? Menarik tak? Silakan komen XD Misaki suka campur bahasa walaupun salah penggunaan bahasa. Kadang nampak macam moden kadang nampak macam tradisional je. Maaflah ye XD 

Love Story of Red Riding Hood

Misaki PureBlood | Wednesday, March 29, 2017 | | 11 Whisper so far

Nothing to post for today, except this one post. Actually, I need to edit back part 4 for Love Story Red Riding Hood that I have already finish half of it. 

but still, it will use both English and Malay (if I do write fully in English another time, on another story, I don't mind if you guys keep telling which part is wrong) ahahahahaa XD

anyway, maybe tomorrow or next week. I'm not sure when exactly the date and day but I hope some of you that still want to read the continuation of Love Story Red Riding Hood be patient. You have to wait I guess. 

I will try my best (but do bear in mind) it's my kind of story so anything can happen. For the next stories, you can comment what kind of story would you like for me to write :) 

Ok, just that for today. If some of you would like to read Part 1, 2 and 3. You guys can go here:

Baca Part 3 di sini: Love Story Red Riding Hood (Part 3)


SPOILER: I have 2 choices. First, I make the heroin and the grandma had a connection (this one, I had never posted during my hiatus, even though already finish more than half of it...... ) Second, I change the story and make the grandma is a hunter family. Now.............. which would you prefer for me to choose for the ending next time? (Part 4 not the ending, btw) :P

Thanks for reading my story
>////<

Love ya sho muchie~

Pst:/ I will blogwalking tomorrow okie :) I just so mengantuk. See ya :)


Pengakhiran...

Misaki PureBlood | Sunday, March 26, 2017 | | | 7 Whisper so far


Akhirnya siri Naruto Shippuden dah tamat. Berakhir dengan 500 episod, dan sampai sekarang macam tak percaya Naruto betul-betul dah tamat. 


Masa Jiraiya sensei mati pun Misaki masih tak percaya (well, sampai sekarang Misaki masih lagi tak boleh nak percaya) yang Jiraiya sensei dah tak ada. Lepas watak Jiraiya sensei dibunuh oleh penulis: Kishimoto, sebak gila Misaki menangis. Sebabnya Jiraiya sensei walaupun pervert, tua. He is my cursh (dalam siri Naruto), Jiraiya sensei, Zabuza dan Itachi memang my crush.. Aummmmm.... Last-last, ketiga-tiga Misaki punya crush dah tak ada. 

Misaki just nak cakap, thanks sensei sebab buat cerita Naruto. Walaupun Misaki lambat nak follow masa mula-mula siri ni keluar (sebab dubbing dekat TV, Misaki tak berminat sangat nak tengok), betapa Misaki suka sangat dengan episod Naruto sampailah episod Naruto Shippuden.

Bagi yang tengok episod Naruto dari awal sampai habis mesti banyak yang frust! Bukan sebab siri ni dah habis, tapi sebab banyak sangat filler sepanjang siri ni ditayangkan. 

and untuk yang survived semua filler tanpa skip (termasuk me, sebab some filler is good) TAHNIAH saya ucapkan... ahahahahaha (ehhhh tetiba saya...)


Last but not least, kisah Naruto ni banyak bagi pengajaran. Especially part Naruto. Waktu kecil dia tak ada mak ayah. Hidup sendiri dalam rumah dia. Tak ada kawan. Bila nak berkawan, mak ayah budak-budak lain tak bagi anak-anak diorang berkawan dengan Naruto. Dia sunyi sangat, hari-hari dicemuh. Tapi, langsung tak pernah putus asa. Walaupun dia buat lawak bodoh, kacau orang, bagi orang lain marah. Dia tak kisah, walaupun sedih sebab dia rasa orang tengok dan beri perhatian dekat dia. Naruto tak pernah putus asa cuba berkawan dengan budak-budak lain :) well akhirnya dapat kawan dia. Dia berusaha nak jadi kuat supaya dia boleh jadi Hokage and ubah Konoha dan jadikan semua kampung jadi aman. Walaupun banyak kali dia gagal, dia cuba dan cuba walaupun sampai ke tahap dia hampir 2 3 kali nak mati...


Akhirnya, dia dapat pengiktirafan dari semua orang, dan dia bukan lagi monster sepertimana yang diperkatakan sebelum ni. Dia protect seluruh ahli Konoha dan juga ahli selain Konoha. Dia dapat lebih dari tu. Dapat kawan lebih dari apa yang dia minta. 


Semuanya sebab dia beranikan diri, tak putus asa. 

So, kita kenalah ambil benda baik yang Naruto cuba sampaikan. (even though Misaki pun sama, tak ambil sangat iktibar and just share) Ahahahahahahahhaa

Pst:/ Bulan April 2017 ni katanya Boruto siri nak keluar (siri anak Naruto) so, selamat menunggu XD

Try dengar semua lagu opening dan ending episod Naruto and Naruto Shippuden, sangatlah sedap. Bagi Misaki, siri Naruto banyak lagu-lagu yang menarik :)


Suddenly Seventeen (China Movie)

Misaki PureBlood | Monday, March 20, 2017 | | | | | 6 Whisper so far


I should have work on my thesis but I don't know why I keep playing on Youtube video and accidentally click one of this movie called "Suddenly Seventeen" China romance fantasy movie~


The first sec, I know I will like this movie! The opening song is so cute (currently I make it one of my blog mp3) but know what.... cannot find the full song =.= Maybe because this movie is still new. Hurmmmm... Gaaaaaahhhhhhhh...

To be short, it's a movie about a girl who gave up her dream for her man and waits for 10 years for him to propose. She proposed him on her best friend wedding because she cannot wait for him anymore... but everything went chaos as he ask for break up after that. She chased him but he got away, and while chasing him, she eat 2-3 bites of chocolate (that she bought through midnight show?)

The chocolate that can make her feels young. Physical no changes except her state of mind. She start to pursue her dream because of this and meet new love. So many trouble happen due to her 17 year old came out.

and for your information. One of the heroes "Darren Wang" he also act in Our Times ❤ But owh well, I didn't like his character in this movie even though daaaa!!! he is so freaking handsome!!!❤ and the heroin, she really looks alike with Han Ye Seul.. Maybe it just me :D but she is pretty 



If you wanna watch this movie, try a search on Kissanime or on Youtube :) I bet there is one especially on Youtube because I did mention right? I watch this movie from there :P 

O.k now, tomorrow I need to work. Ermmmmmmmmm... Bye2 :) See ya again guys... Mmmmmuaaaah~ 



She Stole the Money!!!

Misaki PureBlood | Thursday, January 12, 2017 | | 9 Whisper so far
Hi, guys! It's been a long time I did not post anything on my blog. I guess, I keep promised but cannot keep it (don't follow my bad attitude, if you cannot do it, don't promise) :P

I currently taking my final exam for my final year as a student... Today I'm so stress, especially when I think about my application for internship still company did not give a reply even after I follow up with them. Does anyone know, any Sdn. Bhd company that provide internship for Marketing student in Pendang or Alor Setar, Kedah area? Naaaahhh.. Nevermind that, I really hope this one company reply to me a.s.a.p... :) Pray for me guys XD

Hey, today I'm going to tell you something...


About a girl who stole a money from an owner...

HAHAHA... (This is not exactly stolen case, maybe) 

I got one this question from INFP group which is one of personality group that I joined. 


So, what is your answer? Reply it in the comment box.


I hope you guys get the correct answer, seriously... Because some of the members in the INFP group answer it wrongly... :P

See ya again (TOMORROW I HAVE GLOBAL MARKETING PAPER) TT^TT Stress.. whooooppssss...  Wish me luck :) and Wish you guys luck too, to whoever take final exam this year, hehehe XD