Childhood Game I Like To Play

Misaki PureBlood | Sunday, December 28, 2014 | | |


Uwarghh, Haru!!! Me too!!! Everything taste good when I see you!!! >3<

Yoa, hello guys!!! I hope you guys always healthy and happy. Owh and its Christmas. Have a nice day my dear friend :) Happy Holiday Yuhuuuu XDD Did you get nice present? WOW XD Jealous with ya ^__^

Anyway, I'm back after one week spend my time with holiday and visit my relative in Pahang, Perak and Selangor. I love you guys mwahahaha XDD 

So today, I'm gonna update my blog with favourite game that I play during my childhood and still played it sometime :3 

I hope you enjoy~

Blind Man Buff (in Malaysia known as Nenek Si Bongkok Tiga)


Contoh game dipetik dari filem Musang Berjanggut (1959) starring P.Ramlee

Adik beradik Misaki ramai, so memang bestlah kalau main game ni. Kitaorang main malam-malam je selalunya and waktu sepupu balik kampung saja, ahaha.. Tahun lepas ke 2-3 tahun lepas ada main dengan adik dengan sepupu yang kecil lagi. Tapi tu lah kan, diorang tak nak ikut rule. Diorang asyik lari sana sini tak duduk setempat. TT^TT

Rounders


Siapa yang tak pernah main game ni? Angkat tangan! Ahahaha XD Best woa main rounders time kecik. Dia nak sama je dengan baseball, kriket, or softball. Tapi antara 3 game yang Misaki mention, cuma rounders yang Misaki main and minat ahaha XD sebab dia simpel and satu lagi kitaorang main tak ikut rule dia yang sebenar.

Contoh mcm pemukul bola sepatutnya saiz dia kecil je. Tapi, kitaorang pakai pemukul kayu baseball punya. Ahahaha XDD and kitaorang buat bulatan untuk larian. Sebagai penanda untuk setiap bulatan kitaorang letak hula hoop. Kiranya dalam 6 hula hoop sebagai tempat nak stop lari before sampai base XDD

Seriously, Misaki teringin nak main lagi rounders, tapi bila dah pindah dekat kampung ni, hurmmm.. Memang tak main dah lah.. Takde padang nak main. Dulu, Msiaki main dekat padang sekolah tempat ibu Misaki mengajar sampai tingkatan pun still main.. Ahaha..

Paper Football (Its soccer, not American Football)


Selain roundrs, Misaki main bola kertas nih sebab abah Msiaki yang ajar. Ahahaha.. Carilah kertas keras or sometime kotak yang memang tak pakai (selalunya kotak ais pop-bila beli sepaket ais pop) semata-mata nak main game ni.

Hide & Seek 


Hide and seek nih kalau kat Malaysia kita panggil main aci sembunyi or kita panggil aci nyusup or main sembunyi-sembunyi XD 

Someone kena kira sampai 10 (tapi my version kira sampai 100) and yang lain-lain kena cari tempat nak bersembunyi. Orang yang kira tuh akan cari kita lepas dia kira sampai habis. Ready ke tak, dia akan cari. So, pandai-pandailah kita sembunyi.

Ada sembunyi dalam bakul dengan kain, belakang langsir, dekat laluan koridor (bahagian atas-kena panjat macam spider man XD) 

Nak main lagi!!! Misaki ajak adik-adik main, tapi yang nak main tu budak kecik 2 orang je. Malas le TT^TT Nak main dengan semua orang huhuhu...

Throwing Slipper (betul ke dalam English eja macam ni?)


Kitaorang panggil game ni tuju kasut or tuju selipar (tapi ada ja yang panggil susun kasut??) Best gila game ni XDD 

Rule dia senang ja, ingat tak?

Kena ada 3 selipar yang seelok-eloknya selipar yang lembut. tak keras sangat, takut nanti orang yang main tuh mengadu luka pulak :P (owh lupa lak, satu lagi selipar dekat tangan pemain waktu nak tuju selipar nanti) Kiranya sepatutnya ada 4 selipar.

3 selipar tuh susun menegak. Kiranya tapak dia akan bertemu tapak selipar masing-masing dalam keadaan menegak. Setiap pemain boleh tuju kasut 3 kali.

Lepas dah bahagi Team A and Team B. Katakanlah Team A yang dapat start game tuju selipar. Kalau Team A berjaya bagi jatuh tiga selipar yang berdiri tadi, diorang kena lari lepas bagi jatuh selipar tuh and jangan bagi team B baling selipar kena badan diorang. Kalau tak, automatik out from game.

Team B kena make sure yang Team A tak sempat susun balik kasut tuh sepertimana keadaan asal. Kalau tak, nanti Team A yang akan menang.

Baling Tin (in English err.. should we called it Throwing Tin?) Ahahaha


Rule dia sama ja dengan game tuju kasut. Cuma kena sediakan 15 biji tin (yang nih depend) kalau korang nak simple just make it 10, nak susah pandai-pandailah tambah. Susun tin dalam bentuk piramid.

Cuma satu tambahan rule, lepas team A susun semula tin yang diorang jatuhkan. Salah sorang member Team A kena langkah tin tu sebanyak 7 kali. (I don't know, if this kind of rule apply dekat semua yang pernah main game ni)

Congkak


Woa, nak explain congkak ni panjang weyh. Thanks sangat-sangat pada owner video nih sebab explain cara nak main congkak.

As kita semua tau, congkak ni permainan tradisional orang Malaysia, Indonesia, Brunei, Southern Thailand, Singapore.. (asal permainan ni? hurmm.. ada yang kata datang dari negara Arab or Afrika.. cuba selak buku history)

Game ni memang best nak main time-time cuti dengan cousin.. XD nak bawak pergi asrama korang pun boleh, Masalahnya, nanti bunyi bising, mengacau roomate or jiran bilik lain. :3

Bottle Cap/Ceper


Game ni Misaki panggil main game tudung tin XDD Ni game yang adik laki Misaki perkenalkan time kitaorang kecil. Kitaorang panggil dia Angah and sometime Ngah since dia muda setahun dari Misaki. Tahun ni, Misaki ada main dengan Busu (my bro-form 3) Anyway, Misaki tak tahulah nak explain macammana game nih TT^TT since Misaki sendiri pun selalu lupa tiap kali main. So, tengok vid dekat atas tu wokie?


yang Misaki tak faham tuh benda atas ni lah.. and my bro yang selalu terang balik dengan muka frust dia.. ahahaha XDD

Chaplong (search on Google: Bamboo Pump Gun)


Tak tahulah korang pernah main ke tak game ni. Tapi yang ni salah satu favourite game Misaki XD Kitaorang satu family panggil Chaplong/Caplom. Merata cari kalau-kalau ada orang yang main game ni. Alhamdulillah jumpa XD sebab masa time sekolah dulu and masa dekat UiTM, Misaki adalah tanya kawan. Pernah tak main chaplom? Diorang cakap benda apa? Misaki cakaplah alah, yang pakai buluh lepas tu main tembak-tembak orang.. 

Tapi diorang tak dak sebarang reaction since diorang tak tahu tu benda apa? huhuhu TT^TT

Game ni, abah Misaki yang perkenalkan. Dulu, dekat kawasan Pendang (Kedah, Malaysia) ada hutan sikit. Tak ingat dah macammana rupa kawasan tu sebelum ni sebab dekat situ banyak sangat kedai makan sekarang.. 

So, abah Misaki yang tolong buatkan caplom ni :) Nak tunjuk caplom Misaki, tapi dah tak ada.. TT^TT Semua dah besar, siapa lagi nak main? :'(

I think ramai budak yang tak main benda ni.. especially budak zaman sekarang yang maju dengan IT XDD

Anyway, apa yang best dengan caplom? Boleh main tembak-tembak orang. Shoot other people was so fun (o.k as long as tak bunuh orang) ahahaha.. Sakit tuh memang sakit tapi takdaklah sampai cedera parah.. Sikit je pun. Peluru untuk tembak Misaki pakai surat khabar basah (most of the time) sebab buah cenerai rasanya susah nak jumpa dekat kawasan rumah Misaki TT^TT

Zeropoint


Mostly, orang Malaysia yang main game ni akan panggil Zeropoint. tapi ada je yang panggil lompat getah and dekat Indonesia panggil lompat karet/lompat tali (if I'm wrong tolong perbetulkan wokie?)

Game nih perlukan satu plastik getah (alah getah yang biasa korang nampak dekat sarang telur ayam) untuk digunakan masa main Zeropoint

Pergi je lah kedai, harga tak sampai RM 2 selalunya :3 Tak tahulah sekarang harga berapa. Nak free? Dekat bawah meja kerja abah Misaki ada sebungkus. Baru ni, Misaki terjumpa satu bungkus plastik getah dengan zeropoint yang memang dah siap dah. Hurmmm I wonder siapa yang main Zeropint dekat rumah ni? Ahahaha XDD

Cara Main (printscreen from Wikipedia) :


Game nih memang seronok, laki perempuan boleh main. Takyah lah malu-malu. mwahahaha...

Hopscotch (in Malaysia known as Tengteng)



Seriously Misaki cakap, game ni lama gila tak main!!! XDD Takdak orang yang berminat nak main. I feel like what??? Seriously??? TT^TT

Game ni one of my favourite :3 Tapi banyak budak perempuan yang main mwahaha XDD

Boleh main seramai 2 player atau lebih.

Kita boleh lukis tengteng pakai batu merah ataupun kapur tulis. Untuk tengteng nih, banyak version boleh pakai. Macam Misaki pakai version yang macam dalam video dekat atas. Kadang Misaki main version yang ni:


Since, kebanyakan budak-budak kat tempat Misaki time tu main version ni :3

Batu Seremban (batu selambut)



Batu Seremban (5 stone a.k.a Batu Lima)


(Gonggi)


Batu Seremban (with 7 stone)

Game nih mostly orang Asia banyak main :3 Version asal a.k.a batu lima and bagi peminat Kpop or Korean drama or Running Man mesti pernah tengok member Running Man main Gonggi. Sama ja version diorang dengan kita (tapi mungkin beza sikit) :3

Boleh main seramai 2 player atau lebih.

Misaki main both batu lima and batu seremban XDD. Nak mencabar main batu lima :3

Ada ke rule lain nak main game ni? Since Misaki pakai rule yang macam video kat atas :P

So, ni antara game yang Misaki selalu main waktu kecil dulu. Ada lagi yang Misaki tak masukkan dekat sini: Tamagotchi, Police Sentry | Police & Thief | Police Entry, Wau and Layang-Layang, Bola Baling, Kotak Beracun, Guli and so on.. XDD Misaki cuma state game yang Misaki betul-betul suka main XDD 
So, apa permainan waktu kecil yang korang main? Ada tak yang tersenarai dalam list favourite game Misaki?

I feel glad that I'm 90's kid~

12 comments:

  1. whoahhh nice entry! Fara pun main semua tu masa kecik2 dulu. Aha..banyaknya kenangan. Dulu teknologi pun biasa-biasa ja kan so yang seronok mainan2 ni la xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe arigato gozaimasu :D
      yeahh.. bestnya sebab Fara main semua game yang Misaki list hehe XD
      kan kan :D
      sekarang nih budak kat kampung pun main handphone sakan TT^TT

      I wish diorang semua act macam budak2 zaman 90 ke bawah :)

      Delete
  2. tak banyak lagi laa game macam ni skrg :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Shiro.. semua dah ada laptop, komputer TT^TT internet was the cause :'(

      Delete
  3. Banyak games kat atas tu saya dah main tapi satu game yang saya tak pandai main dalam list tu, rounders. Kawan pernah ajak tapi main tapi tak nak main sebab tak reti main.

    ReplyDelete
  4. woahh.. beshnyaa.. rindu zaman kanak kanak duluu ~

    ReplyDelete
  5. yang bawah tu sokong XD nasib baik lahir '90 an heheheh
    Selalu main 'Polis Entri' atau 'Ice and Water' je sebab sedara semua banyak lelaki XD
    kalau main batu seremban tak terer sangat, dan akhirnya sedara yang lelaki gak menang sebab tangan diorang besar. Sedih je DX

    ReplyDelete
  6. aaaa rindunya zaman kecik2 dulu! main baling selipar tu best wlaupun sakit xD

    ReplyDelete
  7. lah iye ke? rounders tuh paling senang :D tak susah mana pun.. hehe jom main nanti.. ahaha XD

    ReplyDelete
  8. kan kan.. Yong pun rindu sangat.. :'(

    ReplyDelete
  9. Ikr :D nasib baik kita budak 90 an XD
    betul-betul.. masa time kecik2 dulu sepupu banyak laki.. belah ibi dgn belah abah.. ahaha XD
    kitaorg semua main Mie :D
    masak2 je ermm.. tak minat ahaha :3
    kalau berlatih lama-lama senang je XD

    ReplyDelete
  10. kan kan kan :'( sekarang aktiviti sume dalam rumah.. hurm...
    ahaha betul tu :D

    ReplyDelete