Childhood Game I Like To Play

Misaki PureBlood | Sunday, December 28, 2014 | | | 12 Whisper so far


Uwarghh, Haru!!! Me too!!! Everything taste good when I see you!!! >3<

Yoa, hello guys!!! I hope you guys always healthy and happy. Owh and its Christmas. Have a nice day my dear friend :) Happy Holiday Yuhuuuu XDD Did you get nice present? WOW XD Jealous with ya ^__^

Anyway, I'm back after one week spend my time with holiday and visit my relative in Pahang, Perak and Selangor. I love you guys mwahahaha XDD 

So today, I'm gonna update my blog with favourite game that I play during my childhood and still played it sometime :3 

I hope you enjoy~

Blind Man Buff (in Malaysia known as Nenek Si Bongkok Tiga)


Contoh game dipetik dari filem Musang Berjanggut (1959) starring P.Ramlee

Adik beradik Misaki ramai, so memang bestlah kalau main game ni. Kitaorang main malam-malam je selalunya and waktu sepupu balik kampung saja, ahaha.. Tahun lepas ke 2-3 tahun lepas ada main dengan adik dengan sepupu yang kecil lagi. Tapi tu lah kan, diorang tak nak ikut rule. Diorang asyik lari sana sini tak duduk setempat. TT^TT

Rounders


Siapa yang tak pernah main game ni? Angkat tangan! Ahahaha XD Best woa main rounders time kecik. Dia nak sama je dengan baseball, kriket, or softball. Tapi antara 3 game yang Misaki mention, cuma rounders yang Misaki main and minat ahaha XD sebab dia simpel and satu lagi kitaorang main tak ikut rule dia yang sebenar.

Contoh mcm pemukul bola sepatutnya saiz dia kecil je. Tapi, kitaorang pakai pemukul kayu baseball punya. Ahahaha XDD and kitaorang buat bulatan untuk larian. Sebagai penanda untuk setiap bulatan kitaorang letak hula hoop. Kiranya dalam 6 hula hoop sebagai tempat nak stop lari before sampai base XDD

Seriously, Misaki teringin nak main lagi rounders, tapi bila dah pindah dekat kampung ni, hurmmm.. Memang tak main dah lah.. Takde padang nak main. Dulu, Msiaki main dekat padang sekolah tempat ibu Misaki mengajar sampai tingkatan pun still main.. Ahaha..

Paper Football (Its soccer, not American Football)


Selain roundrs, Misaki main bola kertas nih sebab abah Msiaki yang ajar. Ahahaha.. Carilah kertas keras or sometime kotak yang memang tak pakai (selalunya kotak ais pop-bila beli sepaket ais pop) semata-mata nak main game ni.

Hide & Seek 


Hide and seek nih kalau kat Malaysia kita panggil main aci sembunyi or kita panggil aci nyusup or main sembunyi-sembunyi XD 

Someone kena kira sampai 10 (tapi my version kira sampai 100) and yang lain-lain kena cari tempat nak bersembunyi. Orang yang kira tuh akan cari kita lepas dia kira sampai habis. Ready ke tak, dia akan cari. So, pandai-pandailah kita sembunyi.

Ada sembunyi dalam bakul dengan kain, belakang langsir, dekat laluan koridor (bahagian atas-kena panjat macam spider man XD) 

Nak main lagi!!! Misaki ajak adik-adik main, tapi yang nak main tu budak kecik 2 orang je. Malas le TT^TT Nak main dengan semua orang huhuhu...

Throwing Slipper (betul ke dalam English eja macam ni?)


Kitaorang panggil game ni tuju kasut or tuju selipar (tapi ada ja yang panggil susun kasut??) Best gila game ni XDD 

Rule dia senang ja, ingat tak?

Kena ada 3 selipar yang seelok-eloknya selipar yang lembut. tak keras sangat, takut nanti orang yang main tuh mengadu luka pulak :P (owh lupa lak, satu lagi selipar dekat tangan pemain waktu nak tuju selipar nanti) Kiranya sepatutnya ada 4 selipar.

3 selipar tuh susun menegak. Kiranya tapak dia akan bertemu tapak selipar masing-masing dalam keadaan menegak. Setiap pemain boleh tuju kasut 3 kali.

Lepas dah bahagi Team A and Team B. Katakanlah Team A yang dapat start game tuju selipar. Kalau Team A berjaya bagi jatuh tiga selipar yang berdiri tadi, diorang kena lari lepas bagi jatuh selipar tuh and jangan bagi team B baling selipar kena badan diorang. Kalau tak, automatik out from game.

Team B kena make sure yang Team A tak sempat susun balik kasut tuh sepertimana keadaan asal. Kalau tak, nanti Team A yang akan menang.

Baling Tin (in English err.. should we called it Throwing Tin?) Ahahaha


Rule dia sama ja dengan game tuju kasut. Cuma kena sediakan 15 biji tin (yang nih depend) kalau korang nak simple just make it 10, nak susah pandai-pandailah tambah. Susun tin dalam bentuk piramid.

Cuma satu tambahan rule, lepas team A susun semula tin yang diorang jatuhkan. Salah sorang member Team A kena langkah tin tu sebanyak 7 kali. (I don't know, if this kind of rule apply dekat semua yang pernah main game ni)

Congkak


Woa, nak explain congkak ni panjang weyh. Thanks sangat-sangat pada owner video nih sebab explain cara nak main congkak.

As kita semua tau, congkak ni permainan tradisional orang Malaysia, Indonesia, Brunei, Southern Thailand, Singapore.. (asal permainan ni? hurmm.. ada yang kata datang dari negara Arab or Afrika.. cuba selak buku history)

Game ni memang best nak main time-time cuti dengan cousin.. XD nak bawak pergi asrama korang pun boleh, Masalahnya, nanti bunyi bising, mengacau roomate or jiran bilik lain. :3

Bottle Cap/Ceper


Game ni Misaki panggil main game tudung tin XDD Ni game yang adik laki Misaki perkenalkan time kitaorang kecil. Kitaorang panggil dia Angah and sometime Ngah since dia muda setahun dari Misaki. Tahun ni, Misaki ada main dengan Busu (my bro-form 3) Anyway, Misaki tak tahulah nak explain macammana game nih TT^TT since Misaki sendiri pun selalu lupa tiap kali main. So, tengok vid dekat atas tu wokie?


yang Misaki tak faham tuh benda atas ni lah.. and my bro yang selalu terang balik dengan muka frust dia.. ahahaha XDD

Chaplong (search on Google: Bamboo Pump Gun)


Tak tahulah korang pernah main ke tak game ni. Tapi yang ni salah satu favourite game Misaki XD Kitaorang satu family panggil Chaplong/Caplom. Merata cari kalau-kalau ada orang yang main game ni. Alhamdulillah jumpa XD sebab masa time sekolah dulu and masa dekat UiTM, Misaki adalah tanya kawan. Pernah tak main chaplom? Diorang cakap benda apa? Misaki cakaplah alah, yang pakai buluh lepas tu main tembak-tembak orang.. 

Tapi diorang tak dak sebarang reaction since diorang tak tahu tu benda apa? huhuhu TT^TT

Game ni, abah Misaki yang perkenalkan. Dulu, dekat kawasan Pendang (Kedah, Malaysia) ada hutan sikit. Tak ingat dah macammana rupa kawasan tu sebelum ni sebab dekat situ banyak sangat kedai makan sekarang.. 

So, abah Misaki yang tolong buatkan caplom ni :) Nak tunjuk caplom Misaki, tapi dah tak ada.. TT^TT Semua dah besar, siapa lagi nak main? :'(

I think ramai budak yang tak main benda ni.. especially budak zaman sekarang yang maju dengan IT XDD

Anyway, apa yang best dengan caplom? Boleh main tembak-tembak orang. Shoot other people was so fun (o.k as long as tak bunuh orang) ahahaha.. Sakit tuh memang sakit tapi takdaklah sampai cedera parah.. Sikit je pun. Peluru untuk tembak Misaki pakai surat khabar basah (most of the time) sebab buah cenerai rasanya susah nak jumpa dekat kawasan rumah Misaki TT^TT

Zeropoint


Mostly, orang Malaysia yang main game ni akan panggil Zeropoint. tapi ada je yang panggil lompat getah and dekat Indonesia panggil lompat karet/lompat tali (if I'm wrong tolong perbetulkan wokie?)

Game nih perlukan satu plastik getah (alah getah yang biasa korang nampak dekat sarang telur ayam) untuk digunakan masa main Zeropoint

Pergi je lah kedai, harga tak sampai RM 2 selalunya :3 Tak tahulah sekarang harga berapa. Nak free? Dekat bawah meja kerja abah Misaki ada sebungkus. Baru ni, Misaki terjumpa satu bungkus plastik getah dengan zeropoint yang memang dah siap dah. Hurmmm I wonder siapa yang main Zeropint dekat rumah ni? Ahahaha XDD

Cara Main (printscreen from Wikipedia) :


Game nih memang seronok, laki perempuan boleh main. Takyah lah malu-malu. mwahahaha...

Hopscotch (in Malaysia known as Tengteng)



Seriously Misaki cakap, game ni lama gila tak main!!! XDD Takdak orang yang berminat nak main. I feel like what??? Seriously??? TT^TT

Game ni one of my favourite :3 Tapi banyak budak perempuan yang main mwahaha XDD

Boleh main seramai 2 player atau lebih.

Kita boleh lukis tengteng pakai batu merah ataupun kapur tulis. Untuk tengteng nih, banyak version boleh pakai. Macam Misaki pakai version yang macam dalam video dekat atas. Kadang Misaki main version yang ni:


Since, kebanyakan budak-budak kat tempat Misaki time tu main version ni :3

Batu Seremban (batu selambut)



Batu Seremban (5 stone a.k.a Batu Lima)


(Gonggi)


Batu Seremban (with 7 stone)

Game nih mostly orang Asia banyak main :3 Version asal a.k.a batu lima and bagi peminat Kpop or Korean drama or Running Man mesti pernah tengok member Running Man main Gonggi. Sama ja version diorang dengan kita (tapi mungkin beza sikit) :3

Boleh main seramai 2 player atau lebih.

Misaki main both batu lima and batu seremban XDD. Nak mencabar main batu lima :3

Ada ke rule lain nak main game ni? Since Misaki pakai rule yang macam video kat atas :P

So, ni antara game yang Misaki selalu main waktu kecil dulu. Ada lagi yang Misaki tak masukkan dekat sini: Tamagotchi, Police Sentry | Police & Thief | Police Entry, Wau and Layang-Layang, Bola Baling, Kotak Beracun, Guli and so on.. XDD Misaki cuma state game yang Misaki betul-betul suka main XDD 
So, apa permainan waktu kecil yang korang main? Ada tak yang tersenarai dalam list favourite game Misaki?

I feel glad that I'm 90's kid~

Another (2012) Anime Review

Misaki PureBlood | Saturday, December 20, 2014 | | | 13 Whisper so far

SYNOPSIS
Another is a Japanese mystery horror novel & manga written by Yujito Ayatsuji and illustrated by Hiro Kiyohara.

26 years ago (1972), in a third-year classroom (3-3) of a Yomiyama North Middle School, there was a student named Misaki. As an honors student who was also good at sports, she was popular with her classmates. When she suddenly died, her classmates decided to carry on as if she was still alive until graduation, leading to a strange presence on the graduation photo.

In Spring 1998... 15 years old boy named Kouichi Sakakibara transfer into Yomiyama's third-year classroom (3-3), where he meets a beautiful, aloof girl named Mei Misaki who wears an eyepatch and is always alone ignored by classmates and teachers. He grows suspicious of the fearful atmosphere in that classroom.

The class is soon caught up in a strange phenomenon, in which students and their relatives begin to die in mysterious ways.
TRAILER


GENRE

Mystery, Horror, School, Thriller

ANIME STATUS

Finished Airing with 12 episodes

MY OPINION

As you know, I love watching horror + mystery anime... So I recommend Another for you, if you have the same interest as me.

When I watch episode 2, I keep wonder either Misaki is real human or ghost form. Thing start to turn weird and one of their classmate dead with gore.

Who do you think Misaki is? Is he a ghost? Why only their class affected? Who's the real extra student? The one that should be return to death. If you're interested, just watch this anime :D

RATED BY ME

4/5

FAVOURITE CHARACTER



From left: Mei Misaki & Naoya Teshigawara

I didn't list the main hero here since I'm not taking liking toward him lol XD I love Naoya and Mei so much :) Naoya was so fun ahaha.. and how mystery Mei is. She is too calm!! I love her <3

YOU CAN FIND ANIME HERE:
http://kissanime.com/

http://www.chia-anime.tv/

http://www.streamani.me/

http://www.animefreak.tv/

http://eyeonanime.com/

http://www.crunchyroll.com/

http://www.gogoanime.com/

http://www.animeultima.tv/

http://www.animeseason.com/

http://www.animehere.com/
CREDIT



NOTE


I'm on holiday right now, so I don't know if I can keep post and blogwalking XD. If I had time, I will :D and to Nichi, wait, I'll post it here once I finish drawing Amaimon and Rin (but my drawing really bad though~) ahahaha XD 

E.N.J.O.Y


Chihayafuru (2011) Anime Review

Misaki PureBlood | Thursday, December 18, 2014 | | | 12 Whisper so far

SYNOPSIS
Chihayafuru written and illustrated by Yuki Suetsugu.

Chihaya Ayase is a lighthearted tomboy, who's not especially good at anything in particular. Her dream has always been for her sister (an aspiring model) to become the number one beauty of Japan, or perhaps of the world. But then one day she meets Arata Wataya (her classmate) who tells her that a dream is something that should concern only herself and something she has to work hard for as well.

At the same time, Chihaya discovers a passion for the old Japanese game hyakunin isshu, also called "karuta" a Japanese card game when he play one game with Arata. Two of them start play karata in a group with with Taichi Mashima, Chihaya's smart and athletic childhood friend, until they have to part ways during their middle school years due to several circumstances.

Now in high school, Chihaya is reunited with her childhood friend, Taichi Mashima. Together, they form the Mizusawa Karuta Club. With her teammates and friends supporting her, Chihaya strives to become the best karuta player in the world and to one day be with Arata again.
Chihayafuru Opening Song Season 1


Chihayafuru Opening Song Season 2

Since, I didn't find any good trailer, I hope this opening song for season 1 and 2 will satisfied you :)
GENRE

Drama, Game, Sports, Josei, Romance, School, Slice of Life

ANIME STATUS

Finished Airing: Season 1 with 25 episode & Season 2 with  25 episode

MY OPINION

This is the best indoor game anime <3 I really love how Chihaya not giving up on karuta even though there were many obstacles. 

Chihayafuru anime is about friendship, dreams, love interest. 

Chihayafuru make me fall in love with karuta game. I even try to find karuta English version, but yeah.. even if I found.. Its not fun to play karuta using that. I prefer using karuta real version :3

I don't know how to persuade you guys, but.. once you watch the first episode and next, you will find how interesting is it. (I don't understand why some doesn't like this anime, maybe they didn't like indoor sport? or don't understand or find its meaningless? or maybe its not their taste) We can't force them to like it though ahaha XD

RATED BY ME

4/5

FAVOURITE CHARACTER


First row: Chihaya & Arata | Second row: Taichi & Tsutomu | Third row: Yusei & Akito

Someone who already watch Chihayafuru might wonder relationship I support.. Oh don't~ Actually I ship Chihaya with Arata but at the same time I ship Chihaya with Taichi because I feel pity for him TT^TT Gomenasai... don't hate me.. :'(

Who else ships Arata X Chihaya?

Kyaaaa... Ikr, Arata was so hot  with that glasses... Mwahahahaha XDD

YOU CAN FIND ANIME HERE:
http://kissanime.com/

http://www.chia-anime.tv/

http://www.streamani.me/

http://www.animefreak.tv/

http://eyeonanime.com/

http://www.crunchyroll.com/

http://www.gogoanime.com/

http://www.animeultima.tv/

http://www.animeseason.com/

http://www.animehere.com/
CREDIT

http://en.wikipedia.org/wiki/Chihayafuru

http://myanimelist.net/anime/10800/Chihayafuru

http://en.wikipedia.org/wiki/Karuta

WATCH REAL KARUTA 2014 (MASTER & QUEEN)


If you wanna know, how karuta play, just watch here.. No sub though XDD I recommend you watch Chihayafanime first so you can understand the rule :)


Master Match (Part 1)


Queen Match (Part 1)

Watch second part: https://www.youtube.com/user/DestinationMan/videos

NOTE


If you want to play karuta so badly, why not you make your own card or using any game card and play with it the way karuta rule XD or if you understand karuta card, you can buy it online maybe? :D


-E.N.J.O.Y-

Ao No Exorcist (2011) Anime Review

Misaki PureBlood | Tuesday, December 16, 2014 | | | 20 Whisper so far


SYNOPSIS
Ao No Exorcist a.k.a Blue Exorcist written by and illustrated by Kazue Kato.

Inspired by a Brothers Grimm fairy tale, Kato tried to work the angle of brothers fighting monsters into a story. She eventually decided on making the story about demons and exorcists, thus conceiving Blue Exorcist.

The story revolves around Rin Okumura, a teenager possessing abnormal strength and endurance who, along with his twin brother Yukio, was raised by Father Shiro Fujimoto, an Exorcist. One day, Rin learns that he is the child of a demon born from a human and the demon is SATAN. The demon King. When Satan kills Father Shiro, who's act as his guardian and his father), Rin decides to become an exorcist in order to defeat his real father (Satan).
TRAILER


GENRE

Action, Fantasy, Shounen, Supernatural

ANIME STATUS

Finished Airing with 25 episode + 1 OVA

MY OPINION

Same like Zetsuen no Tempest, I download Ao no Exorcist from animecrazy.net (this site not exist anymore) TT^TT

Some of you might already watch this anime. For someone who didn't, I recommend you Ao No Exorcist. It was a good touching anime even though its involved human and demon story. (who didn't want to watch because of this, just don't) 

I cry at the first episode (that's because I always cry for something touching even though just a simple one.. but it apply when I watch drama/movie/anime only not in real life maybe...)

You will find how trouble Rin try to hide his real identity, son of Satan while learn to be an exorcist just like his Father in order to kill his real father, King of Satan.

What happen if his friend know his identity? Did other people gonna kill him too? If you're asking me too much, its gonna be a spoiler babe. So enjoy yourself, watch this anime :)

Owh, and for your information I didn't read Ao no Exorcist manga from the start, I start from chapter 49 for some reason - I'm not telling you mehhhh :P its a spoiler.

Some otaku prefer Ao no Exorcist manga rather than anime itself since they said that the story have many plot hole and filler crap.

RATED BY ME

3/5

FAVOURITE CHARACTER



First row: Amaimon & Kuro | Second row: Mephisto & Shima | Third row: Rin & Ryuji | Fourth row: Father Shiro & Yukio

The truth is, most character in Ao no Exorcist, I love all of them. Especially character that I list here since I love the seiyuu. All are my favourite seiyuu.. Kyaaaaa!!!   ♥ ♥ 

Love them all... (。・//3//・。)

Zetsuen No Tempest (2012) Anime Review

Misaki PureBlood | Monday, December 15, 2014 | | | 14 Whisper so far

SYNOPSIS
Zetsuen no Tempest a.k.a Blast of Tempest: The Civilization Blaster written by Kyō Shirodaira and illustrated by Arihide Sano and Ren Saizaki.

Inspired by the works of William Shakespeare, especially his play The Tempest, Zetsuen no Tempest is a tragic tale that explores the balance of sanity and madness, sense and intelligence, and self-confidence and convictions.

The story revolves around Mahiro Fuwa, a teenager whose family was mysteriously murdered one year before, and his friend Yoshino Takigawa. Mahiro is contacted by Hakaze Kusaribe, the leader of the Kusaribe Clan who was left stranded on an unknown deserted island by her followers, and he agrees to help Hakaze in exchange for her help to find out the culprit for the death of his family. Upon learning of his friend's intentions, Yoshino joins him on his quest to stand against Samon Kusaribe, who intends to awaken the Tree of Zetsuen whose power can bring ruin to the entire world.
TRAILER


GENRE

Fantasy, Mystery, Drama, Action, Magic, Shounen

ANIME STATUS

Finished Airing with 24 episodes

MY OPINION

I download this anime one and half year ago since its always shown in animecrazy.net (this site not exist anymore) TT^TT

Zetsuen no Tempest is underrated anime and it was so good. Especially the storyline. You could find some romance in this anime :) even if most of its full with action but I can guaranteed, you will like this anime. Especially the artwork illustration was beautiful. 

Someone who love mystery must watch this.

RATED BY ME

5/5

FAVOURITE CAHARACTER


You will learn this character when you watch the anime XDD

Anyway character that I love the most is Yoshino! Aika! Baka Samon! Evangeline! Natsumura!

oh and don't forget this cool guy:


He's Evangeline boss

YOU CAN FIND ANIME HERE:
http://kissanime.com/

http://www.chia-anime.tv/

http://www.streamani.me/

http://www.animefreak.tv/

http://eyeonanime.com/

http://www.crunchyroll.com/

http://www.gogoanime.com/

http://www.animeultima.tv/

http://www.animeseason.com/

http://www.animehere.com/
CREDIT

Character Image Source: http://yeager.god.jp/post/37143131857



-E.N.J.O.Y-


Me Before You (Books Review)

Misaki PureBlood | Friday, December 12, 2014 | | 11 Whisper so far
Hey guys, recently I'm reading books to cure my boredom and avoid me from sleeping. I still read it though, and what I could say.. Its a good, touching love story that gonna make you cry.


Rate by Me: 4.8/5

SYNOPSIS:

They had nothing in common until love gave them everything to lose.

Louisa Clark is an ordinary girl living an exceedingly ordinary life—steady boyfriend, close family—who has never been farther afield than their tiny village. She takes a badly needed job working for ex–Master of the Universe Will Traynor, who is wheelchair bound after an accident. Will has always lived a huge life—big deals, extreme sports, worldwide travel—and now he’s pretty sure he cannot live the way he is.

Will is acerbic, moody, bossy—but Lou refuses to treat him with kid gloves, and soon his happiness means more to her than she expected. When she learns that Will has shocking plans of his own, she sets out to show him that life is still worth living.

A Love Story for this generation, Me Before You brings to life two people who couldn't have less in common—a heartbreakingly romantic novel that asks, What do you do when making the person you love happy also means breaking your own heart?

If you want to read good stuff, sweet love. You should read Me Before You by Jojo Moyes.

You will find this books is so good that you gonna cry when you read it. TT^TT


-E.N.J.O.Y-


Love Story of Red Riding Hood (Part 1)

Misaki PureBlood | Thursday, December 11, 2014 | | 4 Whisper so far
Its a fan-fic or maybe its a real story or so.. we don't even know... So, enjoy..

Opps, forget to tell yah, its in Malay + English btw :D


Kedengaran bunyi tapak kaki perlahan menyeret sesuatu ke arah tasik. "We will always be together, and no one gonna disturb our love again"  Selepas itu tiada lagi bunyi bisng tapak kaki. Tiada lagi bunyi suara manusia di sekitar tasik putih.

Kelihatan baju hood bewarna merah membeku di atas salji tebal tanpa tuannya bersama dengan sekeping papan terpacak.

-I Love You-

++++++++++

"Grandma, saya bawakan snek ringan kegemaran grandma," Zayn berlari sambil tercungap-cungap dengan baju hood bewarna merah yang mengerbang ditiup angin sejuk. Belum sampai kakinya menjejak tangga kecil menuju ke bilik tidur neneknya, Zayn separuh menjerit memanggil neneknya sekali lagi untuk memastikan neneknya ada di rumah dan berada dalam keadaan yang sihat.

Zayn satu-satunya cucu lelaki kesayangan neneknya. Ibu bapa Zayn pernah membawa neneknya tinggal bersama dengan mereka sekeluarga. Namun, ianya cuma bertahan selama 3 hari kerana, nenek Zayn rindukan rumahnya sendiri. Dia risau kalau-kalau rumahnya di hutan diambil orang.

Disebabkan itulah, Zayn sering berulang-alik dari Ich Village ke hutan setiap hari walaupun dia tahu bahaya yang akan datang seperti serigala yang mungkin akan menyerangnya secara tiba-tiba.

Namun, bila difikirkan semula. Nyawa neneknya lagi dalam keadaan bahaya. Tinggal dalam hutan bersendirian dengan tingkap dan pintu kadang-kadang terbuka luas tak ditutup.

Biasalah, keadaan nenek Zayn yang semakin tua menyebabkan dia sering terlupa.

"Grandma? Are you in there?" Zain mengetuk pintu bilik tidur neneknya. Tiada jawapan.

Pintu bilik terus dikuak. "Grandma, macammana boleh jatuh ni? Are you o.k? Do you want me to stay here tonight?" Wajah Zayn berkerut risaukan keadaan grandmanya.

"It's o.k, I'm fine. Zayn, jangan risaukan grandma. Grandma cuma tertidur atas lantai waktu kemaskan bilik tidur ni,"neneknya ketawa melihat wajah panik Zayn.

Zayn menggeleng-gelengkan kepalanya. Dia risaukan neneknya tapi boleh pula nenek dia ketawakannya.

"Dah, pergi balik, hari nak senja ni. Bahaya... Waktu macam ni serigala suka keluar cari makanan. Make sure sampai rumah secepat mungkin. jangan merayau ke mana-mana and thanks untuk snek ni."

"Iye, grandma.. Lately, grandma selalu berleterkan Zayn macam mama selalu berleter bila Zayn tak siapkan kerja rumah."

I guess, betul cakap grandma. Hari pun dah nak gelap. Risau juga kalau jadi apa-apa nanti.

"O.k lah grandma, Zayn pergi dulu o.k. Grandma pun make sure stay at home. Jangan ke mana-mana. kalau perlukan apa-apa, semua Zayn dah sediakan," Zayn mencium dahi neneknya.

Sebelum Zayn keluar rumah, semua pintu tingkap dipastikan ditutup kemas. 

Dalam perjalanan balik ke rumah...

"Ouch, help me."

Kedengan bunyi serigala meraung namun kedengaran kecil dan lemah. Zayn mencari-cari dari mana datangnya bunyi tersebut. Sampai berdekatan dengan tasik besar, Zayn terlihat seekor serigala ataupun lebih tepat, seorang budak perempuan berekor dan bertelinga seperti serigala tersepit dalam perangkap pemburu.

"Jangan risau, saya akan tolong awak...

-to be continued-


Setakat ni, o.k tak? If its o.k I will continue this story XDD even if its not, I must too~

#1 My New Theme - Ao Haru Ride

Misaki PureBlood | Sunday, December 07, 2014 | | | | 9 Whisper so far

I'm home~ XDD

Sorry that I didn't update my blog and blogwalking you guys. Thanks blogwalking my blog even though I didn't do so TT^TT 

Esok tengah malam Misaki blogwalking and reply comment and chat. 

Sorry sangat-sangat. Misaki sekarang ni habiskan masa dengan anime waktu malam lepas abah dah belikan power supply laptop yang baru. (tapi power supply ni, Misaki tak suka sebab setiap kali laptop on.. kadang-kadang kena sambar elektrik.. pelik tak??? Padahal power supply yang baru.. Hurmmmm...)

and lately Misaki tak online waktu 6:00 pagi sampailah ke tengah hari. Bukan setakat tu saja, lepas Zohor, mata Misaki memang dah get ready nak terlelap. Start pukul 2:00 petang or 2:30 petang Misaki akan tidur sampailah pukul 5:00 petang. Bangun tidur and get ready solat and then tidur balik. O.k I know, tidur petang tak elok.. tapi baru-baru ni, godaan tidur petang terlampau tinggi. Misaki akan pesan dekat adik laki Misaki yang umur 15 tahun, suruh dia kejut sebelum pukul 7 since Maghrib dah start awal. (Please don't do this... AVOID this no matter what) 

Bila terjaga secara mengejut time Asar ataupun senja selalunya kita akan pening kepala. Rasa nak marah dekat orang tu sangatlah tinggi and risiko badan nak diambil alih oleh makhluk halus tinggi. Wallahhu'alam.. Tolong perbetul kalau Misaki salah.. :)

Bila dah nak dekat pukul 7:00 petang, get ready nak solat Maghrib. Lepas solat je, kalau rasa ngantuk sangat memang Misaki terus terlentang atas katil. Meaning, memang tak mengaji Quran hari tu. Kiranya dari pukul 8:00 malam sampai lah pukul 12:00 pagi or 1:00 pagi akan terjaga dengan sendirinya. Masa tu barulah kelam-kabut nak solat Isyak. Kadang tu, melaghakan diri dengan benda sia-sia kejap before Isyak. (Please don't do this... AVOID this no matter what)

Because I already know and I had experience and I know Isyak dan Subuh adalah solat yang kebanyakan Muslim lalai dalam mengerjakannya. 

LISTEN..anyone yang tinggalkan solat secara sengaja (lalai dengan hal dunia macam internet, game, movie and so on) Hukumnya adalah berdosa. Walapun sudah qada ataupun ganti semula solat yang ditinggalkan. Walaupun berdosa, adalah baik kiranya qada ataupun ganti semula solat. Qada solat boleh dilakukan setiap masa. Tak perlu nak tunggu waktu solat tertentu baru nak Qada.

Anyway, Misaki selalu tak risau sangat bab solat Isyak sebab ibu selalunya datang kejut suruh bangun solat Isyak. Kalau kata abah Misaki suruh jemaah sama-sama dalam pukul 8:30 malam, memang wajib bangun tidur and solat dulu baru sambung tidur.

Dah jadi tabiat tidur sebelum solat Isyak and solat pagi buta. Buatnya roh terpisah dari badan time tu.. Masa tu, nak menyesal pun tak berguna. Hanya kita dengan Allah S.W.T saja yang tahu berapa banyak dosa yang kita kumpul, berapa jumlah pahala? Wallahhu'alam... 

Moga-moga kita semua hidup dalam keberkatan Allah S.W.T and sentiasa diberikan taufik dan hidayah-Nya aamiin..

That's why, tidur Misaki dah tak tidur ikut masa sekarang ni. 

Anyone can help? I really troubled by this. 

Asyik tidur and tidur. Dah macam polar bear ber "hibernation" ja.. TT^TT

Sorrylah, bertazkirah pulak :'( Ni just pesanan untuk diri Misaki yang selalu lalai dengan hal dunia. Kalau nampak salah Misaki, tegur-tegurlah. :D

Anyway, blog Misaki memang banyak benda lagha, Misaki dah explain dulu kan. Blog ni untuk personal and entertainment :) Since most yang Misaki post semua melibatkan dunia, internet, anime, manga dan seterusnya...

Anyway ++++++++++ (continue with New Theme)

Fuhhh, I'm so glad I did not take long time to finish this new theme. This time, I'm using Ao Haru Ride.

Since I fall in love with Ao Haru Ride (anime). I already finish watching all 12 episode and I really want they make sequel. Oh yeah, and if you read Ao Haru Ride manga. You will know how sweet this innocent love spread along~

Live-action (movie) Ao Haru Ride will released 13 Disember 2014. Dah dekat sangat... Sedangkan banyak lagi live-action yang Misaki tak tengok as: Sukitee Ii Na Yo a.k.a Say I Love You and also my Sebastian from Kuroshitsuji a.k.a Black Butler yang dah keluar dekat pawagam hari tu. 

Sorry, tapi live action ni, Misaki ambil masa nak tengok :3

Anyway, anyone wanna watch Ao Haru Ride can go here: http://kissanime.com/Anime/Ao-Haru-Ride

So here is my new skin:


(Click Image or Open Image in New Tab to ENLARGE)




TUTORIAL:

Navigation Bar / Drop Down Menu (can scroll down) :

http://izzxtyxrif.blogspot.com/2013/11/drop-down-menu-tutorial.html

http://lalamonsterz.blogspot.com/2014/05/navigation-like-mine.html#_=_

Border Background With Shadow :

http://www.amalinalee.my/2011/06/tutorial-border-blog-shadow-effect.html

Circular Date / Date Outside Entry :

http://xomisse.com/blog/create-a-circular-date-header-for-blogger-posts/

Post Author & Comment Below Post Title :

+ http://www.mybloggertricks.org/2013/01/display-post-author-date-labels-and.html

Sidebar with Border & Sidebar Title With Background :

http://arrienlove.blogspot.com/2013/08/tutorial-border-di-sidebar-2-like-me.html

http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2013/12/tutorial-sidebar-title-background.html

Search Form / Search Box : 

http://www.faranymboboiboy.blogspot.com/2014/10/tutorial-stylish-search-box.html

Post Footer With Image Background : 

+ http://misakipureblood.blogspot.com/2014/02/post-footer-like-me-simple-template.html

Numbered Page Navigation Under Post Footer : 

http://helplogger.blogspot.com/2014/04/how-to-add-numbered-page-navigation-widget-for-blogger.html

ADDITION TUTORIAL (SCROLLBAR) :

Stylish Scrollbar :

http://www.faranymboboiboy.blogspot.com/2013/01/tutorialscrollbar-berwarna.html

Scrollbar For Blog Archieve :

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-60-scroll-box-untuk-blog.html

Scrollbar For Bloglist :

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-64-scroll-box-untuk-blog-list.html


If you don't understand anything, you can ask the owner tutorial or me. I'll help you as I can. Don't forget to credit back tutorial that you used. Thanks :)



Cute Bedroom Ideas

Misaki PureBlood | Wednesday, November 26, 2014 | | | 29 Whisper so far

Yeah, I wish I had cute bedroom like this TT^TT 

Important thing in my room (In My Future) :
1. Wooden Bed
2. Wooden Floor
3. Computer (Gaming)
4. Bookshelves (at least 3-big) for manga, magazine, DVD & CD, education, religion and motivation book
5. Fluffy Carpet
6. Desk and Chair
7. Bench Window Seat - so  can relax myself there while listening to mp3 or read some book
8. Wall paint with blue sky
9. All furniture in my room must be white/wooden/blue sky/soft green
10. Flower & Plant (lavender or tulip or bluebell or peppermint or cactus or daisy, cherry tomato, anything as long as my favourite flower)



Or if its simple room but nice and traditional, I prefer my bedroom with simple wooden wardrobe and sleep with futon :3 Its comfortable and warm mwehehehe XDD



I really want this kind of room :) Warm~

Credit image/picture to the owner (picture not mine)